מזונות לאישה: כל מה שחשוב לדעת

לשאלה או יעוץ בנושאים משפטיים

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם

למאמרים נוספים

סוגיית מזונות לאישה עולה במקרה של פרידה וגירושין. כל עוד חיי הנישואין עולים יפה ובני הזוג חיים יחד ומנהלים משק בית משותף, הבעל מחויב לפרנס את אישתו, למעט במקרים חריגים.


אולם, כאשר עולה המערכת הזוגית על שרטון, האישה מוצאת את עצמה בבעיה, כאשר הבעל אינו מוכן לשאת בהוצאותיה. במצב זה, יכולה האישה להגיש תביעה למזונות אישה, ואם זו תתקבל, ידרש הבעל לשלם לה מדי חודש את דמי המזונות עד לפקיעת הנישואין (=הגט).


חשוב לציין כי לנושא המזונות חשיבות כלכלית גדולה עבור שני הצדדים, ולכן רצוי שכל אחד מבני הזוג ייוצג על ידי עו"ד מטעמו שידאג לזכויותיו.

עורכת דין מזונות

מהו סכום המזונות בו מחויב הבעל?

העיקרון המרכזי בסוגיית מזונות לנשים במסגרת הנישואים במסורת היהודית הוא שהאישה הנשואה זכאית למזונות בסכום שמאפשר לה לשמור על רמת החיים אליה הורגלה.

העיקרון המנחה, כפי שמופיע בהלכה היהודית הוא: "עולה עימו ואינה יורדת". פירוש הדבר כי על הבעל לספק לאישה את רמת החיים אליה הורגלה לאורך שנות הנישואין.


מדובר הן בצרכיה הבסיסיים כמו קורת גג ומזון מספק, והן במה שניתן לכנות 'מותרות' כמו בילויים, קניות וכן הלאה. הבעל מחויב להמשיך ולשלם מזונות לאישה עד למועד הגירושין, או עד מתן פסק הדין לגירושין (לפי המוקדם מביניהם).

לא בטוחים בזכויותיכם? חוששים שתחויבו לשלם סכומים גבוהים מדי למזונות, או לחילופין שתקבלו סכומים נמוכים מדי? אל תהססו לפנות למשרד עו"ד משפחה וגישור שירה שואף דגן. אנחנו כאן לצידכם במטרה לגשר על הפערים ולהביא למימוש זכויותיכם.

ההבדל בין מזונות האישה למזונות הילדים

חשוב להדגיש כי בעוד שמזונות האישה כוללים צרכי 'מותרות', היקף המזונות לילדים צר יותר: על פי חוק, מחויב האב לדאוג לרווחתם הכלכלית של ילדיו עד לגיל 18. החובה נוגעת אך ורק לצרכים ההכרחיים של ילדיו. תשלום בגין מותרות יתבצע רק כאשר קיימת אפשרות כלכלית מצד האב.

אילו מרכיבים משפיעים על גובה המזונות?

שלושה מרכיבים עיקריים משפיעים על קביעת סכום המזונות הניתן לאישה:

  1. הכנסות הבעל.
  2. הצרכים הפיזיים של האישה, כמו: מזון, ביגוד, דיור ועוד.
  3. הכנסות האישה, אם ישנן, כגון הכנסות ממשכורת או רווח מנכסים.

סכום המזונות נועד לכסות את כלל צרכי האישה – מזון, ביגוד, הוצאות מגורים, שכר דירה או משכנתא, וכן הוצאות אישיות כגון איפור, חוגים, הוצאות רכב, לימודים ועוד.

האם אישה עובדת זכאית לתשלום מזונות?

ככל שהאישה מרוויחה כסף בעצמה, הכנסותיה יקוזזו מדמי המזונות. על פי הפסיקה במדינת ישראל, הבעל אינו יכול להכריח את אשתו לצאת לעבוד כדי להפחית מחובת התשלום אליה. עם זאת, יש מקרים בהם יופחת שיעור המזונות של אישה שיכולה לצאת לעבוד, אך בוחרת שלא לעשות כן לשם המזונות.

אם האישה מחזיקה ברכוש משלה כמו דירה או תוכניות חיסכון, הם אינם משפיעים באופן ישיר על גובה המזונות, כיוון שהיא לא מחויבת למכור את רכושה כדי לממן את מחייתה. יחד עם זאת, הכנסות שמתקבלות מרכוש זה, כמו שכר דירה, נלקחות בחשבון בקביעת דמי המזונות.

מקרים בהם הבעל פטור מתשלום מזונות

  • בגידת האישה: אם קיימות ראיות לכך שהאישה בגדה בבעלה, היא עלולה לאבד את זכותה למזונות.
  • הכשלת הבעל במצוות: אם האישה גורמת לבעלה לעבור על כללי הדת, והוזהרה על כך, יתכן שתאבד את זכויותיה למזונות.
  • סירוב לקיום יחסי אישות: כאשר האישה מסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, זו עלולה להיות עילה לשלילת זכאותה למזונות, אלא אם טענותיה מוצדקות.
  • עזיבת הבית: אם האישה עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת, היא עלולה לאבד את זכאותה למזונות. אם עזיבתה הייתה בשל אלימות או יחס מזלזל, הבעל מחויב לפרנס אותה.

כיצד מממשים את הזכות לקבלת המזונות?

תהליך מימוש הזכות לקבלת המזונות, כרוך בהגשת תביעה מתאימה בערכאה המשפטית הרלוונטית (בית הדין לענייני משפחה או בית הדין הרבני) ובתשלום אגרה כקבוע בחוק.

לסיכום,

דמי המזונות לאישה נקבעים על פי מספר פרמטרים מרכזיים כמו רמת ההשתכרות של האישה, צרכיה ורמת החיים אליה הורגלה. חשוב לדעת כי בעידן שלנו בו נשים משתכרות למחייתן, ברוב המקרים הבעל לא יחויב במזונות האישה.

זקוקים לייעוץ אישי וממוקד בנוגע לזכויותיכם? משרד עו"ד שירה שואף דגן הוא הכתובת עבורכם לליווי בדיני המשפחה. צרו קשר!

המלצות על שירותי המשרד

ייעוץ משפטי דיסקרטי בנושא משפחה

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם